Najpopularniejszym sposobem na ogrzewanie pomieszczeń jest ostatnio instalacja pieca. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu były to piece kaflowe. Wymagały one jednak czasochłonnych zabiegów. Konieczne było zaopatrzenie się w węgiel i drewno, czyszczenie przewodów kominowych z wytwarzającej się sadzy oraz czyszczenie popielnika z popiołu. Dziś piece kaflowe odeszły praktycznie do lamusa.
Co prawda niekiedy stosowane są piece stylistycznie nawiązujące do pieców kaflowych, jednak ich rozwiązania wewnętrzne różnią się od tych dawnych i nie nastręczają tylu problemów. Zdecydowanie popularniejszym rodzajem pieców stosowanych w domach są piece elektryczne i gazowe oraz piece na paliwa stałe – drewno, węgiel, pelety. W przypadku piecy elektrycznych i gazowych nie ma praktycznie żadnego problemu związanego z eksploatacją. Wymagają one tylko co jakiś czas konserwacji przez uprawnionądo tego osobę. Regulacja ciepłem jest bardzo łatwa – wystarczy na panelu sterowania ustawić odpowiednią dla nas temperaturę.
W przypadku gdy jesteśmy właścicielami pieca na paliwo stałe, musimy się nieco więcej napracować. W odróżnieniu od pieców kaflowych, dzisiejsze piece na paliwa stałe takie jak ekogroszek lub pelety umożliwiają praktycznie bezobsługową ekploatację. Większość z nich wyposazona jest w odpowiednie podajniki, które uzupełniane są raz na kila dni. Trochę ciężej jest w przypadku tradycyjnego węgla lub drewna. Przy podejmowaniu deyzji o wyborze pieca, warto przejść się do najbliższego centrum ciepła i skonsultować swoją decyzję z fachowcami.